Bilgisayar gibi elektronik ortamlardaki fotoğraf, metin ve grafik gibi verilerin kağıt üzerine aktarılması için yazıcılar kullanılır. Yazıcılar sayesinde veriler kişilerin elinde somut olarak bulunmuş olur. İş yerlerinde verilerin çıktısı için kullanılan yazıcılar çeşitli nedenler kağıt sıkışması arızası yaşarlar.
Bu arızaları yaşayan kişilerin sorunlarından kolay bir şekilde kurtulmalarını sağlamak adına yazıcıda kağıt sıkışması nasıl giderilir? Sorusuna cevap vermeye çalışacağız.
Yazıcıya Neden Kağıt Sıkışır?
İnsanlar tarafından kullanılan yazıcılarda kağıt sıkışması sorununun birden fazla nedeni olabilir. Yazıcı kağıt sıkışması nedenlerinden en önemlileri şunlardır;
- yazıcılar için ucuz kağıtlar tercih etmek
- yazıcı kağıt tepsisinin gereğinden fazla kağıtla doldurmak
- kağıtları tepsiye ters yerleştirmek
- kırışmış ve katlanmış yazıcı kağıtlarını kullanmaktır.
Yazıcıya Kağıt Sıkışması Nasıl Önlenir?
Yazıcılarda kağıt sıkışmasının yaşanması çıktı almak ve fotokopi çekmek için kullanılan yazıcılarının kullanılamaması nedeniyle iş yerlerinde işlerin aksamasına neden olur. Bu nedenle yazıcıya kağıt sıkışması sorununun yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması gerekir.
Kağıt sıkışmasının yaşanmaması için alınabilecek önlemlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir;
- Yazıcılar genellikle kağıt tepsisine sahip cihazlardır. Bu cihazların kağıt tepsilerinin belirtilen kapasiteden daha az kağıtla doldurulması sıkışmanın engellenmesini sağlar.
- Yazıcı kağıtlarının tepsiye doğru bir şekilde yerleştirilmesi sağlanırsa sıkışmalar engellenir.
- Yazıcılar farklı ebatlarda kağıtları kullanırlar. Bu nedenle kağıt ebatlarının düzenli bir şekilde yerleştirilmesi sıkışmaların engellenmesini sağlar.
- Yazıcıda kullanılabilecek özelliklere sahip kağıtların kullanılması sıkışmaların yaşanmamasını sağlar.
- Yazıcıda önceki işlemlerden kalan kağıt kalıntıları bulunuyorsa bunların temizlenmesi olası kağıt sıkışmalarının önüne geçilmesini sağlar.
Bunlar dışında yazıcılar için özel üretilen veya ofis kağıdı olarak adlandırılan kağıtlar tercih edilmelidir. Bu sayede kalitesiz veya kırışmış olan kağıtların kullanılması nedeniyle yazıcı kağıt sıkışmaları yaşanmaz.
Yazıcıya Kağıt Sıkıştı Nasıl Çıkar?
Yazıcı sahipleri yazıcıya kağıt sıkıştı nasıl çıkar? Sorusuna cevap ararlar. Kendi yöntemleriyle sorunlarını çözmeleri yazıcıları kullanmaya devam etmelerine neden olur. Aksi takdirde tamir ve yazıcı değişimi için zaman kaybetmeleri gerekir.
Yazıcılarda görülen kağıt sıkışması sorunlarının çözülebilmesi için şu yöntemler kullanılabilir;
- Yükleme tepsisinden kağıtları çıkarmak
- Arka erişim kapağından kağıtları çıkarmak
- Yazıcı ön kapağından kağıtları çıkarmak
- Yazıcı kartuşunu sökerek kağıtları çıkarmak
Bu yöntemlerin kullanılmasıyla kağıt sıkışması sorunundan kurtulmak mümkün olmaz ve yazıcı kağıt sıkıştı hatası veriyor derseniz yazıcınızı servise gönderebilirsiniz. Bu sayede yaşanan sorunun profesyonel yardımla ortadan kalkmasını sağlayabilirsiniz.
Yazıcıya Sıkışan Kağıtları Yükleme Tepsisinden Çıkarmak
Yazıcı ve fotokopi makinesi kağıt sıkışması sorunları genellikle yükleme tepsisinin kontrol edilmesiyle ortadan kaldırılabilir. Bunun için yazıcıdan kağıdın sıkıştığına dair uyarı geldiğinde veya yazdırma işlemi tamamlanmadığında yükleme tepsisine bakılır. Burası yazıcının kullandığı kağıtların tamamının bulunduğu bölümdür ve birden fazla kağıttan oluşur.
Yükleme tepsisine kağıtların düzgün yerleştirilmemesi veya fazla yerleştirilmesi sıkışma sorununu ortaya çıkarabilir. Bunun için yükleme tepsisi açılarak sıkışan kağıdın bu bölümde olup olmadığına bakılır.
Sıkışma yükleme tepsisinde ise kağıdı yırtmadan çıkarmak gerekir. Bunun için sıkışan kağıt dikkat edilerek dışarıya doğru çekilmelidir. Kağıt dışarıya çekildiğinde ise tam olup olmadığı kontrol edilir. Kağıtta herhangi bir yırtılma yoksa tamamının çıkarıldığından emin olunur. Ancak yırtık bölüm varsa yükleme tepsisi kontrol edilerek parçalar da çıkarılır. Sonrasında yükleme tepsisi yerine takılarak yazıcının çalışması sağlanır.
Yazıcıya Sıkışan Kağıtları Arka Erişim Kapağından Çıkarmak
Sıkışın kağıtların her zaman yükleme tepsisi kullanılarak çıkarılması mümkün değildir. Bazı durumlarda yazıcı arka erişim kapağının kullanılması gerekir. Bunun için yazıcının arka bölümünde bulunan arka erişim kapağı açılır. Burada yer alan panelin çıkarılması sağlanır.
Sıkışan kağıda ulaşıldığı durumda ise kağıdın zarar görmesine fırsat vermeden panelden çıkarılması sağlanır. Kağıt parçalanmışsa tüm parçalarının çıkarıldığından emin olunması gerekir. Kağıt çıkarıldıktan sonra panel yerine takılır ve kapak kapatılır. Son olarak da yazıcının çalışıp çalışmadığının kontrolü yapılır. Yazıcı sorunsuz çalışırsa sorun ortadan kalkmış demektir.
Yazıcıya Sıkışan Kağıtları Ön Kapaktan Çıkarmak
Yazıcıya sıkışan ve yazdırma işlemini engelleyen kağıtların yükleme tepsisi veya arka erişim kapağından çıkarılamadığı durumlarda yazıcı ön kapağı kullanılabilir. Yazıcının ön kapağı açılır ve kağıt çıkarılması sağlanır.
Bu işlem yapılırken hızlı hareket etmemek ve hızlı çekme nedeniyle yazıcının ön kapak bölümünün arıza yapmamasına dikkat etmek gerekir. Bu yöntem yazıcının bozulmasına neden olabildiğinden pek önerilmeyen bir yöntemdir.
Yazıcıya Sıkışan Kağıtları Kartuşu Sökerek Çıkarmak
Yazıcılarda görülen kağıt sıkışması sorununun çözülmesi için yazıcıda bulunan kartuşun sökülmesi de gerekebilir. Özellikle kullanılan yazıcı lazer yazıcı ise bu yöntem daha çok kullanılabilir. Bunun için ilk olarak kağıt çıkış tepsisi çıkarılır. Ardından ön kapağı açarak toner yazıcıdan çıkarılır.
Tonerin çıkarılması sonrasında sıkışan kağıt parçalarına ulaşılarak çıkarılması sağlanır. Sonrasında tonerin takılması, ön kapağın kapatılması ve kağıt çıkış tepsisinin yerine takılması sağlanır. Son olarak da yazıcı çalıştırılarak işlemin işe yarayıp yaramadığı kontrol edilebilir. Kartuşun sökülmesi de yazıcı kağıt sıkıştırıyor sorununuzun çözülmesi için yararlı olmazsa yazıcının servise gönderilmesi gerekir.