İlk defa bir yazıcı sahibi oluyorsanız, yazıcı nasıl kurulur ve yazıcı nasıl kullanılır gibi sorulara yanıt arıyor olabilirsiniz. Yazıcıların kurulumunu yapmak ve yazıcıları bilgisayara bağlamak aslında oldukça kolay bir işlem. Kurulum sırasında izlenecek standart yollar olsa da markadan markaya bazı hususlar farklılık gösterebilir. Bu sebepten yazıcı kurulumu yaparken yalnızca içeriğimize bağlı kalmamalı, satın aldığınız yazıcı markası tarafından hazırlanan kurulum rehberindeki yönergelere de göz atmalısınız.
Aşağıdaki başlıkları inceleyerek yazıcınızın kurulumunu basitçe nasıl yapabileceğinizi öğrenebilir ve ardından yazıcınızı kullanmaya başlayabilirsiniz. Ancak tekrar vurgulamakta fayda var; aşağıdaki tüm adımlar sizin yazıcınız için birebir geçerli olmayabilir. Fakat bu farklılıklar çok büyük olmayacaktır ve çok küçük farklılıklarla yazıcı kurulumunu gerçekleştirebileceksiniz.
Yazıcı Nasıl Kurulur? Adım Adım Yazıcı Kurulumu
Yazıcı Bileşenlerinin Kontrolü
Bir yazıcı satın aldığınızda yapmanız gereken ilk şey; satın almış olduğunuz yazıcıyı kutusundan çıkarmak ve yazıcıya ait tüm bileşenlerin tamamıyla kutu içerisinde olup olmadığını incelemektir. Günümüzde markalar bu konuya bir hayli özen gösterse de paketleme işlemi halen insan gücüne bağlı olduğundan düşük ihtimalle de olsa eksik parça ile karşılaşma olasılığınız bulunur. Eğer açılımını yaptığınız kutuda yazıcınızın bir parçası eksik ise, vakit kaybetmeden yazıcınızı satın aldığınız marka ya da dükkana başvurmalısınız.
Ayrıca yalnızca ürünlerin eksik olmasına değil; ürünlerin sağlam olup olmadığına da dikkat etmelisiniz. Markalar bu konuda nizami önlemler alıyor olsalar da ürünlerin taşınması sırasında istenmeyen bazı olaylar vuku bulabiliyor. Tam olarak bu sebepten, mümkünse yazıcınıza ait tüm bileşenleri büyük bir titizlik ile kontrol etmelisiniz.
Yazıcının Kullanıma Hazır Hale Getirilmesi
Üretim ağından çıkarılıp kullanıcılara sunulan yazıcı aygıtları, çeşitli jelatinler ve sabitleyici plastikler ile bloke hale getirilmiştir. Bu tertipleme işlemleri, yazıcının taşınma esnasında zarar görmesini engellemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ancak bu elemanlar yazıcıdan çıkarılmadığı takdirde, yazıcı çalışmayacaktır.
Öncelikle yazıcı yüzeyindeki jelatinleri sökmeli ve sonrasında ise yazıcı kapağını açarak yazıcının başlığını bloke etmekte olan plastik sabitleyici tertibatları kaldırmalısınız. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra artık yazıcınızı kullanmanızı engelleyen herhangi bir durum yoktur.
Sabitleme amacıyla kullanılan plastik tertibatları saklamanız, gelecekte ürünü taşıma esnasında ürünün ekstra güvende olmasını sağlayacaktır.
Yazıcı Bağlantı Birimini Seçmek
Yeni nesil yazıcılarda yazıcı ve bilgisayar arasındaki bağlantıyı sağlayan birden çok yöntem ve ürün bulunuyor. Bunlar:
- Paralel Kablo: Yazıcı aygıtlarının bilgisayarlara bağlanmasını sağlayan yegane ürünlerden biri olan paralel kablo, günümüzdeki gelişmiş aygıtlarda dahi kendine yer bulabiliyor. Paralel kablonun hem yazıcıya hem de bilgisayara bağlanmasıyla birlikte yazıcı aygıtı ve bilgisayar arasında veri aktarımı gerçekleştirilebiliyor.
- USB Ara Birimi: Yazıcı aygıtları ve bilgisayarlar arasındaki bağlantı USB ara birimleri aracılığıyla da sağlanılabiliyor. Bunlardan biri standart USB kabloları olurken, diğerleri ise flash belleklere benzer bir USB aygıtının bilgisayara bağlanmasıyla gerçekleşiyor.
- WIFI: Özellikle gelişmiş lazer yazıcıların büyük bir çoğunluğunda WIFI bağlantı çeşidi bulunuyor. Böylelikle herhangi bir ara birime ihtiyaç bulmadan yazıcılarınızı ve bilgisayarlarınızı eşleştirebiliyor, saniyeler içerisinde baskı almaya başlayabiliyorsunuz.
Temelde üç farklı bağlantı birimi bulunuyor olsa da bazı marka ve modellerde bu bağlantı birimlerinin sayısı artıp azalabiliyor. Örneğin; bir modelde kullanıcıya çeşitlilik sağlamak adına tüm bu üç bağlantı birimine yer verilirken diğer bir modelde ise yalnızca USB ve WIFI bulunuyor. Yazıcı nasıl kurulur sorusunu yanıtlarken bu konuya da değinmek istedik.
Yazıcıyı Güç Kaynağına Bağlamak
Yazıcılar da tıpkı diğer elektronik aygıtlar gibi çalışmak için bir güç kaynağına ihtiyaç duyar. Bunun için yazıcı aygıtları için özel olarak dizayn edilmiş bir adaptöre ve kabloya ihtiyaç duyacaksınız. Bu iki ürün, neredeyse tüm markalar tarafından yazıcı aygıtıyla birlikte sizlere sunulmaktadır. Kutudan çıkan bu kablonun bir ucunu yazıcıya, diğer ucunu ise adaptöre bağlamalısınız. Sonrasında adaptörden çıkan kabloyu ise prize bağlayarak yazıcınızı güç kaynağına bağlayabilirsiniz.
Uygun Kağıt Ayarını Yapmak
Yazıcı nasıl kurulur ve yazıcı nasıl kullanılır gibi soruların sorulmasına en büyük sebeplerden birisi de kullanıcıların henüz kağıt ayarını nasıl yapacağını bilmemelerinden kaynaklanıyor. Günümüzde bazı gelişmiş yazıcılar hiçbir ayara ihtiyaç duymazken, bazı modeller ise halen çeşitli ayarlamalara ihtiyaç duyuyor. Ancak bu ayarlamalar sizi korkutmamalı, keza en fazla üç dakikada gerçekleştirebilirsiniz.
Yazıcıların tepsisine yakın bir noktada genişlik ve uzunluk ayarı yapılabilen kollar bulunur. Tercih ettiğiniz baskı kağıdının boyutunu bu kollar sayesinde ayarlayarak kağıtlarınızı tepsiye daha kolay bir şekilde yerleştirebilir ve baskı işlemine başlayabilirsiniz.
Mürekkep Kartuşları ya da Tonerleri Cihaza Yerleştirin
Günümüzde lazer yazıcılar tonerler ile çalışırken mürekkep püskürtmeli yazıcılar ise mürekkep kartuşları ile çalışır. Bunları yerleştirmek için öncelikle yazıcıyı çalıştırmalı ve yazıcı kapağını açmalısınız. Markadan markaya ve modelden modele kartuş ve tonerlerin yerleştirme noktası minimal değişiklikler gösterse de çoğu zaman sabittir. Eğer nereye yerleştireceğinizden emin değilseniz, kullanım kılavuzu yardımıyla yerleştirilecek noktayı görüntüleyebilirsiniz.
Yazıcı ve Bilgisayar Bağlantısını Tamamlama
Yazıcıların baskı işlemini gerçekleştirmesi için bir bilgisayar ya da farklı bir cihazdan veriler alması gerekir. Yani yazıcı nasıl kurulur sorusunun en kritik adımı; yazıcı ve bilgisayar arasındaki bağlantıyı sağlamaktır.
Daha önceki başlıklarda da değindiğimiz üzere üç farklı bağlantı türü bulunur. Biraz daha eski modellerde paralel kablosu, gelişmiş modellerde ise USB modülleri ve WIFI bağlantısına yer verilir. Bu noktada cihazınızda bulunan bağlantı çeşidine göre yazıcınız ve bilgisayarınız arasındaki bağlantıyı sağlayabilirsiniz.
Eğer yazıcınız USB arabirimini destekliyorsa (Gelişmiş yazıcıların tamamında USB ve WIFI desteği bulunuyor, bunların aksine paralel kablo bulunmuyor.), bağlantı için USB kablosunu kullanarak yazıcı ve bilgisayarı birbirine bağlamalısınız. WIFI’da da benzer bir yöntemi izlemeniz yeterli olacaktır.
Yazıcı Sürücülerinin Yüklenmesi ve Güncellenmesi
Geçmişte yazıcı sürüleri çoğunlukla CD’ler aracılığıyla yükleniyor ve güncelleniyordu. Ancak günümüzde, yazıcı sürücülerinin büyük bir çoğunluğu otomatik olarak internet bağlantısı aracılığıyla güncellenebiliyor.
Eğer yüklemeniz gereken bir güncelleme ya da sürücü bulunuyor ise, bilgisayar ve yazıcı aygıtı arasındaki bağlantıyı sağladığınızda bu durumun bildirimi size iletiliyor ve tek tıkla tüm sürücüleri güncelleyebiliyor ya da yükleyebiliyorsunuz.
Yazıcı Kurarken Nelere Dikkat Edilmeli?
Yazıcı kurarken dikkat edilmesi gereken hususlardan daha önce bahsetmiş olsak da bu konuyu biraz daha açmamız gerektiğini düşünüyoruz. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek yazıcı kurarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz:
- Eksik Parça: Her ne kadar sık sık karşılaşılmasa da personel hatasından kaynaklı sebeplerle bazı yazıcı modülleri eksik olabiliyor. Tedbiri elden bırakmamalı ve yazıcınıza ait tüm modülleri incelemelisiniz. Herhangi eksik bir ürün ile karşılaşırsanız; tedarikçi ile iletişime geçerek eksik ürünlerinizi almalısınız.
- Kusurlu / Hasarlı Ürün: Lexmark, HP ve Canon gibi büyük ve köklü markalar, bu konuda ekstrem önlemler alıyorlar. Ancak bazı markalar halen paketleme taşıma sürecine yeterli özen göstermiyor. Satın aldığınız ürünü mutlaka incelemeli ve bir kusuru ya da hasarı olmadığına emin olmalısınız.
- Kullanım Kılavuzu: Yazıcı kurulumu konusunda her ne kadar genel geçer adımlar var olsa da her marka ve her modelin kendine ait dinamikleri olabilir. Gelişmiş modeller çok daha basit bir kurulum şemasına sahipken, nispeten daha eski modeller biraz daha karmaşık bir kurulum şemasına sahip olabilir. Bu sebepten kurulum yaparken mutlaka kullanım kılavuzunu incelemelisiniz.
- Teknik Destek: Kullanım kılavuzunda yer verilen tüm maddeleri harfiyen uyguladığınız halde çeşitli sorunlarla karşılaşıyor ve yazıcı aygıtınızı aktif olarak kullanamıyorsanız; bireysel aksiyonlar almak yerine ilgili markanın teknik desteğiyle iletişime geçmelisiniz. Yazıcıları ne kadar yakından tanırsanız tanıyın, sürekli vurguladığımız gibi her marka ve her modelin kendine ait dinamikleri bulunur ve bu dinamikleri en iyi bilen kişiler, markaların teknik destek ekipleridir. Yazıcınız hakkında sorun yaşıyorsanız mutlaka teknik destek ekipleriyle iletişime geçmeli, düzeltme adımlarını teknik destek ekiplerinden duyarak gerçekleştirmeli ve hatta gerekiyorsa fiziksel olarak destek almalısınız.
Daha önce de belirttiğimiz üzere yazıcı nasıl kurulur sorusunu bu 8 adımda kolaylıkla yanıtlamak mümkündür. Ancak yazıcı kurulumu, markadan markaya ve modelden modele değişiklik gösterecektir. Lexmark’ın kendine özel bir kurulum şeması bulunurken aynı şekilde HP’nin de kendine özel bir kurulum şeması bulunur.
Yazıcı kurulum adımları neredeyse birbirinin aynısı olsa da mikro boyutta farklılıklar gösterebilir. Yazıcınızı tamamıyla sorunsuz bir şekilde kurmak istiyorsanız; kullanım kılavuzundan ve ayrıca ilgili markaların yayınlamış olduğu videolu kaynaklardan yararlanabilirsiniz.
Lexmark, bu konuda adeta diğer tüm markalara örnek olacak bir arşive sahip. Lexmark, neredeyse tüm modelleri için adım adım kurulum videoları paylaşıyor. Yazıcının kuruluma hazırlanması, güç ünitesine bağlanması, kağıtların yerleştirilmesi, toner ya da kartuşların yerleştirilmesi ve bilgisayar bağlantısı gibi tüm konulara adım adım değiniyor.
Aşağıdaki bağlantıyı inceleyerek Lexmark’ın videolu rehberlerinden birini görüntüleyebilirsiniz.
İlgili Bağlantı: Lexmark CX725 Yazıcı Kurulumu
Yazıcılar hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız “Lazer yazıcı nedir?” ve “Mürekkep püskürtmeli yazıcı nedir?” içeriklerimizi inceleyebilir ve ayrıca ana sayfamızda bulunan ürün incelemelerini görüntüleyebilirsiniz.