Yazıcı Nasıl Çalışır?

Yazıcı Nasıl Çalışır? Yazıcı Türleri ve Çalışma Mantıkları

Gerek ofis gerekse de evde sıklıkla kullanılan yazıcılar, hayatımızı kolaylaştıran işlevleriyle pek çok kişinin hayatında vazgeçilmez bir konumda yer alıyor. Bazı kullanıcılar, yazıcıları daha yakından tanımak ve süreci anlayabilmek için “Yazıcı nasıl çalışır?” gibi sorulara yanıt arayabiliyor.

Sizler de yazıcıların nasıl çalıştığını merak ediyorsanız, doğru içeriği okuyorsunuz. Aşağıdaki başlıkları inceleyerek “Yazıcı nasıl çalışır?” sorusunun yanıtını bulabilirsiniz.

Yazıcı Nasıl Çalışır?

Dijital konumdaki görselleri ve metinleri kağıda baskılayan yazıcılar, temelde oldukça benzer bir çalışma mantığına sahiptir. Günümüzde pek çok yazıcı, bilgisayar ya da wifi bağlantısı ile çalışır. Ancak bu bağlantı tiplerinin yanı sıra, USB ya da hafıza kartı gibi kaynaklardan faydalanabilen yazıcı çeşitleri de mevcuttur.

Yazıcı nasıl çalışır sorusu aslında her yazıcı tipi için farklıdır. Aşağıdaki başlıkları inceleyerek her yazıcı tipinin nasıl çalıştığını görüntüleyebilirsiniz.

Nokta Vuruşlu Yazıcılar Nasıl Çalışır?

Nokta vuruşlu yazıcılar; bilgisayara ya da farklı kaynaklardan gelen sinyaller doğrultusunda yazma kafası adı verilen aygıtta bulunan elektro mıknatıslar aracılığıyla, aygıtta bulunan iğneleri öne çıkararak mürekkepli şerit üstünde nokta vuruşlarıyla yazma ve basma işlemini gerçekleştirirler. Nokta vuruşlu yazıcıların ismi, bu çalışma mekaniğinden gelmektedir.

Nokta vuruşlu yazıcılar grafik çözünürlüğü konusunda pek de başarılı sayılmazlar. Baskı hızları düşük olmakla birlikte oldukça sesli bir şekilde çalışırlar. Her ne kadar eski bir teknoloji olsa da günümüzde halen kullanılmaktadır.

Karakter Yazıcılar Nasıl Çalışır?

İlk yazıcı türlerinden birisi olan karakter yazıcılar, daktiloya benzeyen bir yapıya sahiptir. Tıpkı daktilolarda da olduğu gibi, yazdırılmak isteyen karakterler baskı hattına aktarılır ve böylelikle yazma işlemi gerçekleşir. İlk versiyonları tıpkı yazıcılar gibi tek karakter yazım yapabilirken, daha gelişmiş versiyonları bir silindir mekanizması sayesinde bir satırı tek seferde basabilmektedir. Karakter yazıcılar günümüzde yaygın olarak kullanılmamaktadır. Eskimiş bir teknolojidir.

Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar Nasıl Çalışır?

Günümüzde en çok kullanılan yazıcı tiplerinden biri olan mürekkep püskürtmeli yazıcılar, çalışma mantıkları itibarıyla nokta vuruşlu yazıcılara benzerler.

Mürekkep püskürtmeli yazıcılar, bilgisayar ve benzeri kaynaktan gelen sinyaller doğrultusunda ve mekanizması sayesinde mürekkep haznesini ısıtır. Böylelikle mürekkebi yüksek basınçta püskürterek yazma işlemini gerçekleştirir.

Mürekkep püskürtmeli yazıcıların başarısı, yarı iletken maddelerin gelişmişliğinden gelir. Günümüzde en kaliteli ve en yüksek baskı çözünürlüğü, mürekkep püskürtmeli yazıcılara aittir. Matris şeklinde tasarlanmış birden çok mürekkep başlığı mekanizmasına sahip olan bu yazıcılar oldukça sessiz bir şekilde çalışır.

Mürekkep püskürtmeli yazıcıların birden çok çeşidi bulunur:

Sürekli Püskürtmeli Yazıcılar

Sürekli püskürtmeli olarak adlandırılan bu mürekkep püskürtmeli yazıcı tipi; diğerlerine nazaran daha farklı bir kullanım alanına sahiptir. Bu yazıcılar, uzak mesafelerden püskürtme gerektiren ve bu çeşit püskürtmenin mümkün olduğu alanlarda kullanılırlar.

Örneğin; çeşitli ambalajlar üzerinde bulunan son kullanma tarihleri, bilgiler ve seri numaraları bu yazıcı ile yazdırılabilir.

Sürekli püskürtmeli yazıcılar için özel olarak üretilen bir boya çeşidi bulunur ve bu boya yaklaşık bir saniye gibi kısa bir süre içerisinde kuruyabilme özelliğine sahiptir.

Pizoelektrik Püskürtücülü Yazıcılar

Pizoelektrik tip yazıcılarda baskı ve mürekkep püskürtme işlemi, cihazda bulunan kristallerin titreşmesi sayesinde gerçekleşir. Mürekkebin ısınması gereksinimi bu yazıcı tipinde bulunmaz. Ticari ve endüstriyel alanlarda genellikle bu tip yazıcılar kullanılır.

Isıl Püskürtücülü Yazıcılar

Isıl püskürtücülü yazıcılar, günümüzde yoğun bir şekilde kullanılan yazıcı tiplerinden değildir. Bu yazıcı çeşidi, az baskı ihtiyacı duyulan ortamlarda kullanılır. Yani profesyonel amaçla kullanıma çok da uygun değildir.

Isıl püskürtücülü yazıcılar mürekkep haznelerinde kullanılacak boyayı 300 dereceye kadar ısıtır ve oluşan basınç sayesinde kağıda yüksek bir hızda boya püskürtür.

Mürekkep püskürtmeli yazıcılar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz; Mürekkep püskürtmeli yazıcı nedir? isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Lazer Yazıcılar Nasıl Çalışır?

Günümüzde hem ofislerde hem de evlerde en çok kullanılan yazıcı tiplerinden biri olan lazer yazıcılar, en gelişmiş teknolojilerden birine sahiptir. Lazer yazıcıların çalışma mantığı temelde fotokopi makineleri ile oldukça benzerdir. Aralarındaki en büyük fark; fotokopi makinelerinin kaynağı başka bir kağıt iken lazer yazıcıların bilgisayar ve benzeri kaynaklardan gelen sinyallerdir. Lazer yazıcılar şu şekilde çalışır:

  • Baskısı alınmak isteyen veriler, görseller ya da metinler; genellikle bilgisayar bağlantısı kullanılarak yazıcıya aktarılır. Yazıcıya gelecek veriler için WIFI, Ethernet kablosu ya da ilgili yazıcının destekliyor olduğu diğer bağlantı türleri kullanılabilir.
  • Veriler yazıcı tarafından teslim alındığında, yazıcı korona telini ısıtarak işleme başlar. Lazer yazıcıların baskı verebilmesi için öncelikle korona telinin halihazırda ısınmış olması gerekir. Bu tel gerekli sıcaklığa ulaştığında, yazıcı içerisinde bulunan ve drum adı verilen üniteye elektriksel bir statik yük gönderilir.
  • Artık pozitif yükse sahip olan drum ünitesi, lazer ışını temin etmek üzere hazırlanmaya başlar. Bu süreçte tamburun üzerine veri aktarım işlemi başlayacaktır.
  • Lazer etkinleştirildiğinde hareketli bir ayna ünitesi, lazeri drum ünitesine yönlendirir.
  • Işının tambur ünitesi ile temas ettiği, yani çarptığı bölgelerde, yük negatiften pozitife değiştirilir. Böylelikle negatif yüküne sahip alanlar; baskı işleminin ana kriteri olan toner parçacıklarının tamburun neresine yapışacağını ve kağıda aktarılması gereken noktaları işaret eder.
  • Bu aşamadan sonra manyetik merdane, tamburu toner parçacıkları ile kaplamaya başlar.
  • Pozitif yüklü hale gelen baskı kağıdı tambur yakın bir mesafeden geçirilerek negatif yüklü olan toner parçacıklarını üzerine çeker.
  • Toner parçacıklarının tamamını üzerinde barındıran baskı kağıdı ısıtıcı birimine geçirilir. Bu noktada toner parçacıkları eritilerek kağıda yapışır. Yani artık yazıcıya iletilen içerik kağıda basılmış haldedir.
  • Baskı kağıdı yazıcının çıkış noktasına iletilir ve işlem tamamlanır.

 

Lazer yazıcılar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz; Lazer yazıcı nedir? isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Türü fark etmeksizin her yazıcının temel amacı baskı almak olsa da görülebileceği üzere farklı yazıcı çeşitlerinin farklı çalışma mantıkları bulunur. Bu çalışma mantığı söz konusu profesyonel kullanım olduğunda bir hayli önemlidir. Fotoğraf baskısı alması gereken profesyoneller, çalışma fonksiyonları ve özellikleri sebebiyle mürekkep püskürtmeli yazıcıları tercih ederken; ofis işleriyle uğraşan ve sık sık baskı alması gereken profesyoneller ise lazer yazıcıları tercih eder.

Sizler de satın alacağınız yazıcının size uygun olup olmadığını öğrenmek isterseniz; yazıcı karşılaştırma yaparak kendinize uygun modeli ve markayı keşfedebilirsiniz.

 

Paylaş:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

İlginizi Çekebilecek İçerikler

yazici-2.jpeg

Yazıcı Uyku Modundan Nasıl Çıkarılır?

Günümüzde, ofislerde ve evlerde yaygın olarak kullanılan yazıcılar, enerji tasarrufu amacıyla otomatik olarak uyku moduna geçebilirler. Ancak, bazen bu durum kullanıcılar için rahatsız edici olabilir,

yazici-3.jpeg

Yazıcı Nasıl Resetlenir?

Günümüzde yazıcılar, işyerlerinden ev kullanımına kadar geniş bir alanda hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Ancak, zaman zaman yazıcılar çeşitli sorunlarla karşılaşabilir ve bu sorunların

yazici-karsilastir.jpeg

Yazıcı Durumu Boşta Ne Demek?

Yazıcı durumu boşta, bir yazıcının işlem yapmaya hazır ancak şu anda herhangi bir baskı veya işlem yapmadığını ifade eder. Bu durum, yazıcının kullanılabilir olduğunu, ancak

lexmark-yazici-hata-kodlari.jpg

Yazıcıyı WIFI’a Nasıl Bağlanır?

Merhaba! Bugün sizlere yazıcınızı WIFI’a nasıl bağlayacağınızı anlatacağım. Artık yazıcınızı kablolara bağlamak zorunda değilsiniz, sadece birkaç adımla kablosuz olarak internete bağlayabilirsiniz. Hadi başlayalım! İlk Adımlar: